NUCLI ANTIC | MATADEPERA

La primera actuació per recuperar el centre de Matadepera a l’ús dels vianants va ser a la Plaça de Cal Baldiró: el cor de la vila. Calia, per tant, preservar l’espai central on es fan les festes tradicionals del poble i suprimir les limitacions amb els carrers limítrofs com el Sant Isidre i el carrer d’Antoni Genescà.

Un dels espais més complexos de cedir a l’ús dels vianants era el Carrer Sant Joan, l’espina dorsal del casc antic del poble de Matadepera, que ressegueix en camí ral de Barcelona a Manresa. Els antecedents eren un carrer estret on  passaven cotxes, on també hi aparcaven i on l’estretor de les voreres feia pràcticament impossible el pas dels vianants.

El canvi d’usos obligava a un gir radical. Per convertir-lo amb un espai d’ús ciutadà es va optar per una plataforma única, d’un sol nivell, amb la presència d’arbres, mobiliari urbà i un empedrat que combina  peces grans de pedra natural i peces de pòrfir, més petites.

La Plaça del Casal és la última intervenció al casc antic. Per resoldre els dos plans del carrer i dotar del màxim espai a la plaça, es va generar una superfície plana que, mitjançant unes escales de poc gruix, sortegen el desnivell. En aquest cas, el joc de peces també determina els distints límits de la plaça.