Ara just fa un any que vam començar a desenvolupar el nostre departament d’enginyeria intern. Una part del despatx centrada especialment en la redacció de projectes d’instal·lacions, llicències ambientals i legalitzacions elèctriques i de clima dels nostres propis projectes d’edificació. Sens dubte, aquest 2018 ens esperen nous reptes en altres disciplines de l’enginyeria, en camps tangencials al de l’edificació. Precisament, un dels que hem començat a treballar és el d’enginyeria d’organització, és a dir l’organització de l’espai i els processos de producció industrial per a crear una fabricació competitiva i òptima segons els estàndards que fixa l’empresa.

En moltes ocasions, l’organització de l’espai i els processos que s’hi desenvolupen, no neix d’un estudi i una planificació acurada prèvia, sinó que són fruit d’altres vectors determinants, com ara la disponibilitat d’espai, els canvis en la metodologia i la maquinària de la producció, els volums humans, de residus o d’estocs de materials dels diferents departaments. Uns factors que amb el pas del temps han anat configurant el procés i organitzant i ocupant l’espai, molt sovint sense atendre a criteris d’eficiència, productivitat i racionalitat.

A Duran Arquitectes no som nous en aquesta disciplina, l’hem viscut durant tota la trajectòria del despatx. Ens hem centrat especialment en l’organització dels serveis mèdics d’alguns dels nostres clients del sector sanitari, on ens hem avesat a parlar de serveis, fluxos de pacients, recorreguts net/brut de quiròfans, circuits de mostres, residus, carros, cadires o lliteres. I hem treballat aquests fluxos amb diverses eines i metodologies com el mètode LEAN.

En el cas concret d’Ètnia Barcelona, una empresa multinacional dedicada a la fabricació i distribució d’ulleres de disseny, el projecte ha consistit a organitzar de manera òptima els departaments de Garanties, Qualitat i Devolucions, així com els espais per a material de fires, mostrari i estoc obsolet.

Per què un departament d’enginyeria intern?

El producte de la nostra feina és un estudi que arrenca amb les entrevistes amb els responsables dels departaments i l’anàlisi dels seus espais actuals amb els seus handicaps i punts forts en termes d’utilització de l’espai per al procés productiu. Per acabar, passant dels diagrames i esquemes funcionals a una proposta tècnica arquitectònica i enginyeria per als nous espais, que en alguns casos ha arribat a l’estudi de l’ergonomia i del mobiliari del punt de treball.

Us avancem algunes imatges del projecte i aviat us podrem mostrar l’espai acabat.